Annelies van Gerwen (68):

Hartstikke trots op mijn pruik

“In de loop van de jaren werd mijn haar steeds dunner en minder. Mijn kapper van destijds wist er lange tijd nog iets van te maken bij mijn wekelijks bezoek. Ik dacht er wel over om een haarstuk te gaan dragen, maar pas toen mijn man ook vond dat mijn hoofd best kale plekken begon te vertonen, heb ik mijn kapper gevraagd naar een pruik. Deze kapper leverde echter geen pruiken en daarom ben ik gelijk doorgereden naar de kapsalon van Esther. Zij besprak met mij de mogelijkheden en liet een paar pruiken komen om de kleur en het model te bepalen. In het begin koos ik voor een bordeauxrode pruik, maar inmiddels draag ik op advies van Esther een grijze pruik die nu beter bij mij past.

Even wennen
Het is wel even wennen met een pruik. Mijn eerste pruik zat nog niet zo lekker, maar gelukkig kun je Esther dan altijd bellen. De pruik bleek een beetje te groot en dat kon ze meteen verhelpen. Ik draag inmiddels vijf jaar dagelijks mijn pruik en heb er twee per jaar nodig. Eentje wordt vergoed door mijn zorgverzekering en de tweede betaal ik zelf. Die kosten zijn vergelijkbaar met als ik zelf wekelijks naar de kapper was blijven gaan. Om de zes weken knipt Esther mijn eigen haar weer bij en verzorgt mijn pruik. Ik vind het wel prettig om onder die pruik nog een beetje eigen haar te houden. Mijn synthetische pruiken zijn lekker makkelijk in gebruik. Ik doe er alles mee. Zelfs fietsen in de wind.


Altijd open geweest
Vanaf het begin ben ik tegen de mensen in mijn omgeving heel open geweest over mijn pruik. Ik kreeg gelijk veel complimenten en draag mijn pruik bijna altijd. Tijdens het sporten zet ik even een oude pruik op en na afloop weer de mooie nieuwe. Ik hou ook van linedancen met een vaste club mensen en als ik daar wat veel bezweet van raak, doe ik gewoon mijn pruik af. Ik schaam me daar totaal niet voor. Iedereen accepteert dat gewoon. Al kan mijn eigen korte dunne haar voor anderen best confronterend zijn. Gelukkig ben ik niet ziek. Ik zit er niet mee en doe er niet stiekem over. Misschien kan ik er zelfs mensen mee over de drempel helpen. Want ik ben zelf heel blij met mijn pruik. Ik zie er verzorgd uit en ben hartstikke trots op mijn haar. Mensen geloven het vaak niet eens als ik vertel dat ik een pruik draag.”